Påsklovet står för dörren och med det i åtanke tänkte vi ge dig 6 aktiviteter som du kan göra med din älskade hund så att ni verkligen kan odla tillsammans under semestern. För en aktiv hund är en frisk hund, och med regelbunden stimulans – både fysiskt och mental – kan du minimera risken för att din hund får hälsoproblem och beteendeproblem.
Till vissa av spelen kommer du att behöva hundleksaker som du köper i en djuraffär – men överlag är det inte nödvändigt att lägga stora summor på leksaker för hundar, eftersom du enkelt kan göra dem själv genom att vara lite kreativ.
Det viktigaste är att du stimulerar din hund mentalt och fysiskt. För lek är inte bara avgörande för att din hund ska hålla sig frisk och på så sätt håller hälsoproblem i schack. Fysisk och mental stimulering kan också hjälpa till att minimera risken för beteendeproblem hos din hund.
Se till att skydda din hunds tassar och nos
Men innan du börjar med att aktivera och stimulera din hund både mentalt och fysiskt är det viktigt att skydda nosen och tassarna. Eftersom den ökade aktiviteten kan leda till ett ökat tryck på hundens nos och tassar och det är trots allt de som din älskade fyrbenta vän använder mest. Så därför skulle vi rekommendera dig att använda en bra nos-och tassalva så att din hund inte får problem med varken nos eller tass när hunden börjar leka, nosa runt eller går på skattjakt efter mat. Här är vår rekommendation Animigos tass.och nossalva, som är ett naturligt balsam speciellt framtaget för torra och ömma nosar och tassar. Du kan använda salvan innan lekarna och aktiviteterna, men det är förmodligen bättre att använda direkt efter, eftersom den kan hjälpa till att förhindra smärtsamma tassar och torr nos.
6 Aktiviteter för att stimulera din hund mentalt och fysiskt
Nu när formaliteterna är på plats ger vi dig sex olika lekar och aktiviteter som är speciellt utvalda för att du som hundägare ska kunna ge din fyrbenta vän de bästa förutsättningarna för att vara i mental och fysisk balans. För en aktiv hund är en frisk hund, och regelbunden motion och stimulering kan hjälpa till att minimera risken för problematiska beteenden, fetma och andra hälsoproblem.
1. Kurragömma
Kurragömma är en fantastisk inomhusaktivitet som du och din hund kan leka för att få en närmare relation till varandra, samtidigt som din hund stimulerar hjärnan, nosen och får lite motion. Det mest optimala är dock att vara två personer. På så sätt kan den ena gömma sig och den andra hålla/instruera hunden. Men om din hund är lydig och stannar vid ”stanna”- kommandot kan du själv leka kurragömma med hunden. Annars är det också ett bra tillfälle att lära din hund ett nytt kommando. Göm dig och ropa sedan efter din hund. Och om hunden hittar dig ska den givetvis belönas.
2. Arbeta för mat – skattjakt
En skattjakt kan ordnas både inomhus och utomhus – det beror lite på hur det svenska vädret är. Det kallas också för ”söklek” – här kan du förvara godsaker hemma eller ute i trädgården som din hund måste nosa efter och hitta. Börja lugnt ute med små avgränsade ytor med flera godsaker, och sedan kan du göra det svårare ju bättre din hund blir på att söka. Om du vill behålla kontrollen över din hund under leken så att den förblir fokuserad och faktiskt letar efter godsakerna som du har lagt ut för den, kan du överväga att hålla din hund i ett flexikoppel. Det gör det lättare för dig att styra spelet och på så sätt visa att det måste söka efter alla godsaker som du vill att det ska hitta.
3. Promenader och upptäckter i det fria
Alla hundar älskar en bra promenad, och din hund är naturligtvis inget undantag. Man kan göra promenaden lite mer intressant genom att göra som Pippi Långstrump och leta efter "spunk" – alltså något som man inte vet vad det är. Det kan vara allt från pinnar, stenar, löv eller liknande. För så fort du visar intresse för något så blir din hund också intresserad. Se så klart till att din hund är i ett bra hundkoppel, det är inte bara obligatoriskt, det är också något som gör det lättare för dig som hundägare att hålla koll på hunden. Här är ett bra alternativ Animigos Flexikoppel för Hund, som även har ett praktiskt förvaringsfack så att du alltid har en väska redo när din hund ska göra nummer "två".
4. Såpbubblor
Vardagen är full av små nöjen, och ett av de små nöjena kommer onekligen för din hund att vara såpbubblor som du kan använda både inomhus och utomhus. Alltför många hundar är galna i att hoppa efter, jaga och hoppa bubblorna. Här kan du använda barnens såpbubblor, eftersom de är godkända som en ofarlig vätska. Se bara till att din hund inte dricker vätskan. Blås ut några bubblor och se din hund glad och stimulerad som aldrig förr.
5. Dragkamp
Använd ett leksaksrep för att aktivera din hunds jaktlust genom att dra repet över marken. Om din hund älskar dragkamper kan du låta din hund bita i repet så att det hela utvecklas till dragkamp.
6. Hinderbana
Du kan lägga upp en hinderbana både ute i trädgården och inne i vardagsrummet. Här får din hund stora möjligheter att hoppa över, krypa under och springa slalom på olika saker. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna, och du kan bara använda det du har i närheten. Använd stolar för att göra en slalombana, gör en tunnel med stolar och en filt som hunden springa igenom eller låt hunden hoppa genom en pelarring. Det kommer onekligen leda till många timmars lek, vilket kommer att stimulera din hund både fysiskt och mentalt.
En aktiv hund är en hund i mental och fysisk balans
Det är viktigt att du som ansvarsfull hundägare tar dig tid att aktivera din hund – då det kan bidra till att minimera risken för beteende- och hälsoproblem. Ökad aktivitet – särskilt utomhus – kan dock leda till ömma tassar och torr nos, så se till att vårda dessa som du skulle ta hand om dina egna händer och fötter efter ökad aktivitet. Använd en bra tass- och nossalva, som lugnar, stärker och återfuktar på djupet, så kan du ge din hund den tass- och nosvård som din fyrbenta vän förtjänar i en vardag med (förhoppningsvis!) mycket aktivitet, motion och lek!