Varför behöver man tvätta kattens öron?
Har du någonsin haft en vaxpropp i örat som har påverkat din hörsel? Detta kan också drabba katter. Vax, smuts och skräp kan samlas i deras hörselgång, vilket kan leda till nedsatt hörsel och andra problem. Katter är i allmänhet ganska bra på att hålla sig rena och deras öron har sina egen naturliga rengöringsmekanism, men det finns även öronproblem katten inte själv kan bota. Till dessa hör blåsor, infektioner och skabb i öronen hos katten. Rengöring av kattens öron kan däremot motverka och förebygga att dessa problem uppstår och bör därför läggas till i din regelbundna rutin.
Förstå kattens öron
Innan du börjar peta i kattens öron är det viktigt att du först lära dig deras anatomi. De synliga delarna av kattens öra består av ytterörat och hörselgången. Ytterörat är den yttersta delen som är täckt av päls medan hörselgången är den känsliga ‘tunneln’ som leder in i örat. Kattens mellanöra och inneröra är likt människans, i mellanörat finns trumhinnan och i innerörat bearbetas ljud och upprätthålls balanssinnet. Denna del är extremt viktig eftersom den inte bara gör så att de hör ljud, utan också gör det möjligt för dem att hoppa till höga höjder! När du rengör kattens öron måste du därför vara väldigt försiktig när du varsamt avlägsnar allt vax, smuts och skräp som samlats.
Kontrollera kattens öron
Det första steget är att ta en närmare titt på kattens öron, så att du kan se om det finns några besvär som behöver åtgärdas. Börja med att kolla de yttre delarna av örat och se efter smuts, repor, svullnad eller om din katt tappar päls vid öronen. Små skrapsår läker ofta av sig själv, men har din katt varma öron som är svullna, så kan det vara parasiter eller öroninflammation katten drabbats av. Andra tecken på detta är klåda och mörkt vax. Har din katt svart i öronen och skakar mycket på huvudet så beror det ofta på skabb i öronen hos katten. Parasiter, såsom öronskabb, försvinner inte genom rengöring, utan behöver behandlas med specifika produkter. Har din katt skabb i öronen eller en öroninflammation? Då ska du börja med att uppsöka en veterinär. Om katten har mycket vax i öronen, förändringar i öronstrukturen eller stark lukt kan det även bero på en bakteriell infektion. Även om det bara är klåda i öronen katten besväras av kan det vara bra att hålla ett öga på öronen och uppsöka en veterinär om inte besvären lättar inom kort.
Hur rengör man kattens öron?
Om din katt inte verkar ha några problem som kräver medicinsk behandling, utan endast smutsiga öron, så kan du rengöra dem. Börja med att införskaffa de produkter du behöver, såsom bomullstussar, en trasa och kattgodis. För att göra öronrengöringen lättare kan du även använda en produkt speciellt avsedd för detta - en naturlig öronrengöring speciellt för husdjur! Nu är du redo för att börja putsa:
- Se till att katten känner sig lugn och avslappnad och om de inte gillar att deras öron rengörs, så kan du behöva hjälp av en till person som kan hålla katten försiktigt.
- Om öronen är smutsiga på utsidan så kan du använd en bomullstuss och varmt vatten för att torka pälsen ren.
- För insidan, applicera några droppar (eller enligt instruktionerna på produkten) av öronrengöringen rakt i kattens öra. Massera försiktigt vid örats bas för att lösa upp eventuellt vax eller smuts.
- Avlägsna eventuellt smuts med en bomullstuss och låt sedan katten skaka på huvudet om det behövs för att bli av med det som du inte själv tryggt kommer åt.
- Använd en trasa eller en näsduk för att torka av rester av vax, smuts eller rengöringsmedel på utsidan och insidan av öronen.
- Avsluta med att belöna katten med beröm, klappar och godis!
Varför bör man använda rengöringsmedel för kattens öron?
Öronrengöring kan vara en räddare när man ska tvätta kattens öron! Man kan lätt tro att det inte behövs, utan att man klarar sig med vatten, men vattnet kan bli kvar i örat och orsaka jästsvamp eller leda till en öroninflammation. Öronrengöringsmedel för katter är däremot noggrant formulerade för att rensa ut smuts och vax ur kattens öron, men torkar sedan snabbt och lämna dem rena och friska. Men hur vet man vilken man ska välja? Det finns en del faktorer du bör se efter när du väljer vilka medel du använder i kattens öron.
Det viktigaste är att kolla ingredienserna! Öronrengöring som innehåller kemikalier kan torka snabbt, men kan även orsaka irritation som kan skada din fyrbenta vän. Välj istället en naturlig produkt för öronrengöring med noggrant utvalda växtbaserade ingredienser, som inte är giftiga eller irriterande. Några bra naturliga ingredienser inkluderar de som skyddar mot bakterier och svampinfektioner, såsom tea tree olja och trollhassel samt echinacea som stödjer immunförsvaret och naturligt lugnande aloe vera. Försäkra dig även om att du använder en produkt som är särskilt utformad för katter. Rengör inte kattens öron med örondroppar som är avsedda för människor.
Kan man rengöra kattungens öron?
Ja, kattungens öron är mindre och känsligare, men även de kan bli smutsiga. Kattungar kan kan även kräva lite mer tid och uppmärksamhet än vuxna katter när du rengör deras öron. Tänk på att använda ett milt rengöringsmedel och att ta extra tid på dig, så de inte blir skrämda. En vuxen katt kan vänja sig vid rengöringen medan en kattunge kan behöva mer tid och tålamod. Om katten vänjer sig vid detta redan vid ung ålder så kan det dock vara lättare att rengöra öronen i framtiden, eftersom de är mer avslappnade då de vänjt sig vid processen.
Hur ofta bör man tvätta kattens öron?
Precis som med resten av din regelbundna grooming rutin, bör du kontrollera din katts öron regelbundet. Du kan kontrollera utsidan och insidan av öronen ungefär en gång i veckan, så att du lägger märke till eventuella besvär eller avvikelser. Hur ofta du bör rengöra öronen kan variera beroende på kattens behov. Kattens öron hålls oftast rena av sig själva, men det kan vara bra att hjälpa till ibland för att undvika att eventuella problem uppstår. Om du misstänker att det är parasiter eller öroninflammation katten lider av ska du uppsöka en veterinär så att de kan hjälpa dig och din katt att bli av med besväret.
Rengöringstips för kattens öron
Att tvätta kattens öron kan kräva tid och tålamod, men när du lärt dig rätt teknik och metod brukar det gå lättare. Här är några praktiska tips som kan hjälpa dig, speciellt om du är nybörjare eller om din katt är väldigt motsträvig:
Filtmetoden
Om din katt vrider på sig och försöker springa iväg kan du svepa in katten i en filt. Detta gör det går det lättare för dig att hålla fast katten och får dem även att känna sig tryggare. Se till att inte filten sitter för tight så att det gör ont eller orsakar obehag hos katten.
Be om hjälp
Om inte filtmetoden fungerar kan det behövas två personer, så att du inte behöver göra två saker samtidigt. En av er kan hålla katten stilla, medan den andra personen fokuserar på att försiktigt rengöra öronen.
Använd aldrig bomullspinnar
Försök inte rengöra insidan av öronen med en bomullspinne, eftersom detta kan trycka ner smuts och vax djupare i örat, samt orsaka skada i den känsliga hörselgången.
Ha kattgodis!
Se till att ha godbitar till hands, så att du kan uppmuntra och belöna din katt. Detta motiverar katten till ett gott beteende.
Tålamod
Slutligen, ha tålamod! Katter förstår inte att du vill rengöra deras öron för deras eget bästa, så bli inte frustrerad om de vägrar sitta stilla. Prova att prata lugnande, ge kattgodis och var så varsam som möjligt, för att göra upplevelsen så lätt och bekväm som möjligt för din katt!