Du har haft en lång dag på jobbet - det har strömmat in med mejl, telefonen har ringt och även om du verkligen har det jättebra med dina kollegor har det varit svårt både att få hjälp av dem och att ge dem hjälp. Tanken på vad som väntar dig hemma - matlagning, vardagliga rutiner hemma, en kväll precis som alla andra med ett fullspäckat schema - och du ser verkligen bara fram emot att få koppla av i soffan med din katt Simba så fort som allt annat lugnas ner.
Du är lite sen och du vet att Simba, din älskade och lekfulla katt, otåligt väntar på sin mat och kommer garanterat att göra ett nytt bus eftersom du har varit borta så länge idag. Det sista du behöver (igen) efter en så lång dag är skräp och trasiga möbler, och bara rädslan för att det är detta du kommer hem till igen irriterar dig. Men vad kan du göra för att undvika det?
Onormalt kattbeteende eller inte?
Som du säkert håller med om är katter fantastiska husdjur som fyller vardagen med enorm glädje och goda stunder, speciellt för att de oftast är extremt självständiga, klarar sig själv i flera timmar och ändå älskar att umgås med dig när du är hemma (på deras villkor förstås). Men det är just här de flesta kattägare upplever den största utmaningen.
Även om katter inte är beroende av att du vädrar dem och tränar dem kräver de ändå både uppmärksamhet, kärlek och stimulans, så att de varken blir uttråkade eller börjar undertrycka beteendet som är instinktivt för katter. Alternativet till det önskade beteendet som du kanske har upplevt är rivmärken överallt, möbler och gardiner bitna eller sönderrivna och obehagliga rester runt omkring snarare än i kattlådan.
Är det bara oönskat kattbeteende eller separationsångest?
Om du har upplevt att komma tillbaka till ett förstört hem eller om din katt visar ett mer destruktivt eller mer lek aggressivt kattbeteende kan det vara ett tecken på att den är understimulerad och uttråkad, eller att den har problem med att vara ensam (till exempel för att den har separationsångest). Oavsett orsaken till din katts oönskade beteende finns det flera saker du kan hålla utkik efter för att ta reda på vad du kan och bör göra för att hjälpa din katt att må bättre.
Först och främst kan du fråga dig själv när beteendet började - har din katt alltid visat ett destruktiv beteende och alltid haft problem med att bara använda kattlådan? Eller ärd et värre de dagar då din katt är ensam hemma särskilt länge? Kanske bättre dagar efter att ha spenderat mycket tid med den och lekt med den? Om du kan fånga upp mönster i din katts beteende kan det hjälpa dig att ta reda på vad den behöver.
Typiska saker för dig att hålla utkik efter för att hitta ett mönster är:
- Destruktiv beteende - din katt förstör sin omgivning, förstör allt från kuddar och gardiner till trämöbler och dörrkarmar. Även om katter älskar att trycka saker på golvet och instinktivt skrapar saker, kännetecknas destruktivt beteende ofta av att de inte har kontroll. Även om din katt har tillgång till leksaker och en skrapstolpe, kommer den att fortsätta att rasa så mycket som möjligt.
- Aggressivt beteende - förutom destruktivt beteende kan en katt också uppvisa aggressivt beteende. Alla katter kommer ibland att leka lite vilt och ibland visa aggression mot varandra, men om de ofta kliar sig, biter eller attackerar dig eller andra människor är detta inte längre normalt kattbeteende.
- Avföring och/eller katturin runt hemmet - om din katts beteende inte längre kan beskrivas som en “olycka” utan helt klart är något den göra medvetet, som att kissa eller lämna avföring på sängar och soffor, är det ett tydligt tecken på ensamhet eller att det inte känns nära dig.
- Krävande eller spänt beteende när du kommer hem - din katts beteende när du kommer hem kan också vara ett tecken på olycka. Om den omedelbart hoppar på dig, följer dig runt och nästan inte lämnar dig ensam, är det ett tydligt tecken på att den inte trivs med den tid ensam.
- Din katt pratar mer än vanligt - en katt som jamar och spinner är enormt mysig och lugnande. Men en katt som väser, jamar konstant och i allmänhet bara aldrig är tyst kan också vara ett tecken på en katt som inte mår bra.
- Din katt äter inte - och naturligtvis den största orsaken till oro för alla kattägare. En katt som inte äter eller har nedsatt aptit är ingen glad katt. Det är alltid ett varningstecken om din katt inte vill äta vad du än ställer upp för den och därför en av de första sakerna du bör vara uppmärksam på. Och precis aptit, kan också vara ett tecken på andra problem, och därför något du bör rådfråga en veterinär.
De bästa katttillbehören för att främja välbefinnande
Däremot kan du enkelt bidra till att stimulera din katt mentalt och att den ska ha kul, även om du inte är hemma med katttillbehör - både för att din katt ska trivas ännu bättre och för att du inte ska behöva komma tillbaka till ett förstört hem. Här får du enkla, effektiva och billiga lösningar för att förändra din katts beteende och för att säkra ditt hem:
- Leksaker - om du inte redan har leksaker liggandes till din katt bör du överväga att göra något åt detta direkt. Leksaker, särskilt små möss eller liknande djur, hjälper till att aktivera din katt och dess jaktinstinkt, vilket är naturligt kattbeteende. Detta kan ha en enorm inverkan på din katt, eftersom vildkatter tillbringar större delen av sina vakna timmar med att jaga. Att aktivera denna instinkt kommer alltså både att underhålla den och låta den slappna av ordentligt efteråt.
- Klätterställningar och utkik - precis som det bidrar till din katts lycka och välbefinnande genom att använda sin jaktinstinkt, kan det också hjälpa att låta den vakta sitt revir. Den kommer speciellt att göra detta från utkiksplatser, så den kan hålla koll på allt och känna sig trygg högt upp. Så om du inte redan har en klätterställning till din katt så är det något du kan skaffa - din katt kommer definitivt att älska dig för det
- Antituggspray - ett annat mycket effektivt sätt att hjälpa din katt att inte förstöra möbler med tänder och klor är att göra det till en dålig upplevelse för dem. Med en lättanvänd bitterspray kommer att göra det till en obehaglig upplevelse för din katt att tugga på dina möbler. Denna spray kan därför bidra till att din katt slutar ägna sig åt andra aktiviteter (som att leka med de små nallarna du köpt) snarare än att förstöra din nya kudde eller bordet du ärvt av din mormor.
- Låt dem jobba för sin mat - när du kommer hem kan du med fördel ge din katt sin matleksak eller utspridda i hemmet, så att den får jobba (nästan jaga!) för sin mat. Detta kommer inte bara att stimulera din katt, det kommer också att ge dig lugn och ro medan den äter.
- Skaffa en till katt - tro det eller ej, att skaffa en annan katt kan faktiskt lugna ner din katt! Även om katter trivs i sitt eget sällskap kan två katter hålla varandra sällskap och de kan båda leka med varandra, ta hand om varandra och ge varandra trygghet. Så om allt annat misslyckas, eller om du bara behöver en bra anledning att köpa en till katt, har du det vinnande argumentet här: det är bara för din befintliga katts välbefinnande och välmående.
- Mer kvalitetstid med din katt - det kanske låter konstigt, men om din katt inte känner sig fäst eller trygg med dig kan det också betyda att den känner sig ensam. Det är därför en bra idé att lägga tid på att leka med den, gosa och låta den vara nära dig, både för att leka med dig hjälper till att stimulera den, men också för att det kan bidra till att den känns tryggare.
Som du kan se finns det massor av sätt som kan ha en lugnande effekt på din katt på många olika sätt. Att investera i några av dessa föremål kan göra en enorm skillnad för din katt och för din budget, så du behöver inte inkludera nya kuddar, mattor, gardiner eller möbler då och då. Testa de olika tipsen och dela dina erfarenheter med oss.
Med detta sagt rekommenderar vi att du pratar med en veterinär om du misstänker att din katt har separationsångest eller uppvisar många av de angivna tecknen, eftersom det kan finnas andra orsaker till din katts konstanta jamande, bristande aptit eller aggressiva beteende.