Helt Naturliga Kosttillskott
GMP-certifierad och GMO-fri
Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*
Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish
Filtrera
Hundar
Typ
Pris
Betyg
Vad är ångest hos hundar?
Precis som vi människor kan även hundar känna sig stressade. Även om orsakerna till att de blir stressade skiljer sig från våra (husdjur behöver inte betala räkningar!) så har de oftast logiska förklaringar. Ångest hos hundar innebär vanligtvis att de är rädda för en viss plats, en person, ett föremål eller för att skiljas från sin älskade husse eller matte. I de flesta fall leder det till onormalt beteende såsom överdrivet skällande, att de urinerar inomhus eller börjar skaka. Om du anar att din hund känner sig orolig är det bästa att ta hand om de så fort som möjligt.
Vad orsakar ångest hos hundar?
Stress hos hundar kan orsakas av ett antal faktorer och alla hundar är givetvis olika. De vanligaste orsakerna kan dock delas upp i tre kategorier:
Rädsla
Ångest som uppstår på grund av rädsla kan variera mycket från hund till hund, men kan bero på till exempel höga ljud som oväder eller byggarbete, att möta nya människor eller hundar, vara i en ny miljö, nya föremål som paraply eller hattar eller gå till platser som de inte gillar, som veterinärbesök. En del av dessa situationer kan undvikas, medan de andra kan orsaka mycket stress för din fyrbenta vän.
Separation
Separationsångest är en vanlig orsak till stress för våra lurviga vänner, som påverkar omkring 14% av alla hundar. Det innebär att hunden känner ångest eller oro när de lämnas ensamma under en längre tid. Detta gäller oftast när hunden blir ensam hemma i huset, men i svåra fall kan det även vara när deras husse eller matte lämnar rummet eller bara är utom synhåll.
Ålder
Ångest hos äldre hundar är vanligtvis relaterad till deras kognitiva funktion. Kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS) hos hundar liknar de tidiga stadierna av Alzheimers hos människor; det påverkar ofta deras medvetenhet, inlärning, minne och uppfattning. Detta kan givetvis leda till varierande grader av stress, eftersom de har svårt att göra saker de är vana vid.
Symtom på att din hunden lider av ångest
- Överdrivet skällande
- Hunden gör sina behov inomhus
- Skakning
- Vankning
- Destruktivt beteende
- Överdrivet tuggande
- Rastlöshet
- Dregling
- Aggression
- Flämtning
Behandling av ångest hos hundar
Behandling av ångest hos hundar är inte alltid så enkelt. Det räcker inte med medicinering, utan först måste man förstå hundars beteende och rädslor för att kunna hjälpa. Om du har en orolig hund eller misstänker att din hund lider av ångest och du inte vet vad det beror på bör du först ta dem till en veterinär. De kan hjälpa dig att läsa hundens signaler och identifiera orsaken, samt utesluta andra eventuella medicinska problem som kan ha liknande symtom.
När du väl vet vad det är, kan du försöka ta bort källan som ger upphov till rädslan om det är möjligt. Det kan innebära att flytta det "skrämmande" objektet utom synhåll för dem, att undvika områden med mycket folk eller att inte ta dem till främmande ställen. Tyvärr kan källan dock i många fall inte undvikas helt, antingen på grund av att det är nödvändigt eller att det är något som är utom vår kontroll. Ett exempel på detta är att lämna hunden ensam - vi kan helt enkelt inte ta med oss hunden till jobbet. Ett hjälpmedel mot detta kan vara att distrahera dem. Prova att lämna på radion när du går ut, ge dem tuggleksaker att koncentrera sig på eller prata lugnande med dem när du tar med dem i bilen. Du kan även ge din hund lite extra motion innan den stressiga situationen, för att trötta ut dem. Detta kan fungera bra vid engångsförteelser, som när man flyttar, men är inte en permanent lösning för att ändra deras beteende. Här kommer tre metoder som kan vara till långsiktig hjälp för hundar med ångest:
Att träna hundens beteende
Det är lättare att hjälpa din hund om du förstår hundens psyke och beteende. Om du förstår hur de normalt beter sig, kommer det även att hjälpa dig att hantera din speciella fyrbenta vän. Ett bra sätt att göra detta kan vara genom att ta dem till en hundkurs eller en specifik lydnadskurs för hundar. Det finns kurser för alla typer av hundar, en del erbjuder till och med hjälp för valpar med ångest, problemhundar eller träning för hundar med specifika beteendeproblem. Du kan också lära dem goda vanor hemma för att hjälpa till att stärka deras lydnadsträning samt ett gott beteenden för att hjälpa dem att hantera sin ångest.
Medicin för hundar med ångest
Om din hunds ångest är ett allvarligt problem kan du uppsöka veterinär och fråga om lugnande medicin för hundar. Kom ihåg att konsultera veterinären först, man ska inte ge lugnande till hundar utan att få recept från en veterinär. Du kan be om medicin specifikt för en hund med separationsångest, om det är det enda besväret, men om de beter sig oroligt i allmänhet så finns det läkemedel mot ångest för hundar och andra husdjur
Naturliga lösningar
Om du inte vill börja ge din hund mediciner direkt, kan du prova naturliga alternativ. Dessa typer av huskurer och naturmedel är extremt populära, eftersom de fungerar som behandling av ångest hos hundar och kan hjälpa dem att förändra sitt beteende utan allvarliga biverkningar av medicin för hundar med ångest. De är framställda av lugnande ingredienser som kamomill och passionsblomma som hjälper dem att känna sig lugna och fridfulla. Om de visar negativa beteenden som ett resultat av sin ångest, som att tugga möbler, kan du också prova en naturlig anti-tuggspray för att avvärja dem från den dåliga vanan.
Att förebygga ångest hos hundar
Ett av de effektivaste sätten att stoppa ångest och negativa beteenden i samband med detta är att träna dem redan när de är unga. Ångest kan vara mycket vanligt hos valpar eftersom de fortfarande lär sig om världen och hur man hanterar läskiga objekt, människor och nya situationer. Om du lär dem från ung ålder att de inte behöver vara rädda, kan de vara mindre stressade och ängsliga senare i livet. Att lära din hund ett gott beteende samt att vara i bur, sitta i bilen med ett hundbälte på och leka med lämpliga tuggleksaker lär dem förstå vad de kan och inte kan göra och underlättar dessa situationer i framtiden. Genom att göra detta kan du undvika dåliga vanor innan de ens uppstår!
En hund med ångest eller en stressad hund är aldrig enkel att hantera, utan det kräver tid och engagemang att hjälpa din trogna vän genom de tuffa tiderna. De bästa du kan göra för att hjälpa till är att lära dem ett positivt beteende i en ung ålder, försöka att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt, och om det finns något som inte kan undvikas, kan du prata lugnande med dem och ge dem naturligt lugnande produkter.