Helt Naturliga Kosttillskott
GMP-certifierad och GMO-fri
Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*
Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish
Om man tänker på att hundar, till skillnad från oss människor, inte har några händer att ta tag i saker med så är det ganska uppenbart hur viktig deras mun är för deras vardagliga sysslor. De behöver munnen för alla sina äventyr och för att utforska och utveckla sin förståelse för den stora världen. Därför är det extremt viktigt att vi försäkrar oss om att våra hundar får bästa möjliga tandvård, så att de kan ha ett lyckligt liv med ett friskt tandkött och välvårdade tänder.
Att rengöra hundens tänder regelbundet glöms ofta bort, även om det har en stor inverkan på hundens tand- och munhälsa. Det kan verka som en onödig detalj, men försummelse av tandvård kan ha allvarliga nackdelar för din hunds orala hälsa senare i livet. Det är viktigt att börja med tandvård och tandrengöring för hundar redan från början, så att både du och din hund blir vana och lär er hur ni bäst ser efter hundens tänder och tandkött.
Vilka är de vanligaste besvären med hundens tänder?
Det kan låta konstigt, men hundar är faktiskt mottagliga för exakt samma vanliga tand- och tandköttsproblem som människor. Ett vanligt besvär är exempelvis plack på hundens tänder! En del av hundlivet går ut på att bita på saker, tugga saker och att använda munnen och tänderna så ofta som möjligt. De vanligaste diagnoserna för hundar över 3 år är i själva verket tandrelaterade.
Plack på hundens tänder
Det vanligaste problemet som både vi och våra fyrbenta vänner har när det gäller våra tänder är uppbyggnaden av plack, men vad är plack egentligen? Plack är huvudsakligen en mineralblandning som bildas när matpartiklar och saliv blandas och bildar en klibbig yta på tänderna. Förutom för att bekämpa dålig andedräkt, är detta en av huvudorsakerna till att människor vanligen borstar tänderna två gånger per dag, eftersom plack bildas av maten vi äter. Eftersom hundens tänder oftast inte får tillräckligt mycket vård är uppbyggnaden av plack ett vanligt besvär hos hundar. Det är dock ganska lätt att bli av med plack och det finns flera produkter för plackborttagning för hundar. De riktiga problemen uppkommer om placken på hundens tänder inte avlägsnas. Detta kan ge upphov till en större risk för hundens tandvård.
Tandsten på hundens tänder
Nästa steg efter plack är tandsten; plack som lämnas kvar på tänderna för länge kan blandas med mineraler och utvecklas till tandsten. Tandsten hos hundar är ett mycket större problem, eftersom det är hårt och fastar fast vid hundens tänder. När plack utvecklas till tandsten är det inte längre ett problem bara för tänderna, utan för hela munnen. Tandsten är en hård och envis substans som kan skada tandköttet och få det att blöda, rodna och bli inflammerat. Hela processen kan vara mycket smärtsam för din hund. När tandsten bildas kan det resultera i en tandköttsinflammation, även kallad gingivit, som i sin tur kan leda till andra tandproblem hos hundar. För att undvika en kedjereaktion är det viktigt att börja vårda och rengöra hundens tänder tidigt, och att avlägsna plack eller ta bort tandsten från hundens tänder innan de leder till större besvär för din lurviga vän.
När tandvård för hundar blir hälsovård för hundar
Som vi redan nämnde, är din hunds mun ett ovärderligt verktyg som hjälper dem att utforska livet vilket är viktigt både för deras hälsa och för deras beteende. Om tandsten utvecklas till gingivit så leder det inte bara till att tandköttet blir svagt och inflammerat, utan även till att det finns öppna sår i hundens tandkött, genom vilka bakterierna i munnen kan komma in i blodomloppet. Munnen är, som du kanske redan är medveten om, en av de platserna i kroppen med mest bakterier. Tandköttets uppgift är att hålla hundens tänder ordentligt på plats, men det fungerar även som en skyddande vägg som hindrar bakterierna att sprida sig från munnen där de neutraliseras av enzymer. När tandköttet har skadats av tandsten kan dessa bakterier dock sippra in i resten av kroppen, där de kan skada hundens hälsa även i andra delar än själva munnen.
Ett annat besvär som detta kan ge upphov till är minskad aptit. Har du någonsin haft tandvärk och inte kunnat äta fast föda? Om din hund har mycket tandsten och skador på tandköttet drabbas de av samma problem, och smärtan kan göra så att de inte vill äta. Om hunden inte äter tillräckligt kan det orsaka andra hälsokomplikationer.
Bruten eller frakturerad tand
Din hund kan även råka ut för ett mer uppenbart hot mot tänderna! Som vi redan vet så använder hunden sina tänder för att prova på alla möjliga objekt, ibland utan att vara medvetna om sin egen tandhälsa. På grund av detta kan hunden bryta av eller slita sina tänder då de tuggar eller biter i något hårt. Tänk dig hundens tänder som köksknivar, om de slits och blir trubbiga blir de gradvis mindre effektiva och svårare att använda. På samma sätt kan hundens tänder slitas så att det blir svårt för dem att tugga sin mat och maximera sitt näringsintag.
Hur vårdar man hundens tänder
Det bästa du kan göra för att se efter din hunds tänder är att hålla munnen upptagen och inte låta dem tugga på något som kan orsaka dem skador! Du kan göra detta genom att ge dem tuggleksaker så att de använder sin instinktiva vana till att gnaga på något som inte är farligt för tänderna. Du kan även överväga att ge dem tuggpinnar eller tuggben för hundar, så att det har något att tugga på, som dessutom stödjer tandhälsan.
Att borsta hundens tänder är en lite mer komplicerad del av deras tandvård, och knepet är att börja så tidigt som möjligt. Vi kan tänka oss att din hund inte är så samarbetsvillig när det gäller att vakna på morgonen och borsta tänderna, så det bör ske på ditt initiativ även om det kan vara jobbigt ibland. Därför är det viktigt att börja redan när hunden är en valp, så att de vänjer sig vid tandrengöring och inte kämpar emot så mycket när de blir äldre.
Du kan även prova att ge en belöning efter att du har borstat tänderna på din hund, genom att till exempel ge dem en godbit så att de associerar tandborstningen med något positivt, vilket kan göra det lättare att hantera. Det finns många spekulationer kring hur ofta vi bör borsta hundens tänder men det hävdas att 3-4 gånger per vecka är bra för att undvika ansamling av plack, som sedan kan utvecklas till tandsten och ge upphov till komplikationer.
Tandtillskott för hundar
Om din hund är väldigt obekväm med tandrengöring, eller om du vill göra det lite enklare och effektivare så finns det särskilda tillskott som är speciellt avsedda för tandvård för hundar. Du kan komplettera en balanserad diet och regelbunden tandrengöring med tillskott som är avsedda speciellt för att stödja hundens tandkött eller för att avlägsna plack. Det finns även speciell tandkräm för hundar som skyddar deras tänder och tandkött. Det är rekommenderat att använda kosttillskott som är gjorda på naturliga ingredienser eftersom de har de kraftfullaste aktiva ingredienserna för att skydda din hunds tänder.